Un macronutrient importantíssim, — és molt necessàri pel creixement, el metabolisme, tiroides, sensació de calma i moltes altres funcions imprescindibles del cos—, els carbohidrats han tingut una mala propaganda durant els darrers 20 anys. Tot i això, tenen un paper molt rellevant en com ens sentim ja que és el combustible que prefereix el cervell, els ronyons i els glòbuls vermells. Només hi ha dos combustibles que pot fer servir el nostre cos: la glucosa i el greix. Normalment sol utilitzar una combinació de les dues coses. A l'hora de decidir quin fer servir el sistema nerviós té un paper molt important a l’hora de decidir quina és la millor proporció de cada un. Els hidrats de carboni (ja siguin midons o sucres) es descomponen durant la digestió en glucosa i aquesta glucosa es desplaça del sistema digestiu a la sang. Les proteïnes es descomponen en aminoàcids per utilitzar-los en el manteniment dels músculs, la creació de cèl·lules del sistema immunitari i la creació de neurotransmissors que influeixen en el vostre estat d’ànim. Si ens sobren aminoàcids d'aquests els convertim en glucosa perquè es puguin utilitzar com a energia. Per exemple, això també es podria produir quan no mengeu prou hidrats de carboni i es necessita més combustible pel cervell. El greix, en canvi, triga més a descompondre’s i ofereix una font d’energia més sostinguda. A més, és meravellosament saciant. El truc és assegurar-vos com crear les condicions que us permeten utilitzar aquest greix com a combustible de manera eficient. Per tant, important recalcar que: Necessitem un cert nivell de glucosa a la sang per mantenir la nostra vida. Si no consumiu hidrats de carboni/sucres, una opció que té el vostre cos és alliberar una cascada d’ADRENALINA per mobilitzar la glucosa emmagatzemada als músculs i al fetge (com a glucogen). Aquest pot ser el motiu de perquè us desperteu a mitja nit o perquè les persones que segueixen una keto a llarg plaç edevenen nervioses. Un cop esgotades les vostres reserves de glucosa del teixit muscular es descompondrà per convertir els aminoàcids que s’alliberaran de nou en glucosa. I ara reflexiones per què des de que has reduit els carbohidrats estàs més angoixat i nerviòs o excitat? Les necessitats de carbohidrats de cadascú són diferents i minimitzar-les massa o evitar-les del tot pot suposar un estrès grandiòs pel cos. És molt més beneficiós discernir sobre els tipus de carbohidrats que menges i com els consumeixes.

Ara vull que reflexioneu en la diferència de carbohidrats: Com per exemple entre un caramel i una carbassa. El primer el conciderem un aliment molt processat que no ens aporta cap mena de nutrient, està ple de colorants i conservants i d'altra banda la carbassa ens aporta nutrients i fibra necessàris perquè el nostre cos faci les seves funcions. Finalment donts vull que reflexioneu a l'hora de limitar els carbohidrats. Si els voles reduir, feu-ho amb tots aquells que estiguin processats i centreu-vos en consumir verdures d'arrel, fruita, arròs integral,.. els quals afavoreixen el funcionament del nostre sistema digestiu. Recordeu que és importantíssim combinar els carbohidrats amb proteïna o greix per tal de que l’absorció de glucosa al torrent sanguini sigui més lenta i no ens produeixi pics. Si molts diabètics seguissin aquesta simple regla no els faria falta la famosa METFORMINA. Fins aquí.. com sempre una abraçada de tot cor, MARIONA