Progeterona, estat d’ànim i fertilitat

La progesterona és una de les nostres hormones sexuals clau i el seu nom ja ens dóna alguna indicació del que fa en el cos (pensa ‘pro-gestació’). No obstant això, té un paper clau en molts més processos a part de la fertilitat. De fet, la progesterona és una substància que tota dona necessita tenir-ne coneixement, es vulgui quedar embarassada o no.

La baixa producció de progesterona és, per desgràcia, molt comuna i és probable que hagiu experimentat en algun moment de la vostra vida, o actualment. Quan no estem produint quantitats òptimes de progesterona, això pot contribuir a una sèrie de símptomes no faire agradables abans o durant la menstruació. La raó d’això es deu al fet que la progesterona ajuda a contrarestar els estrògens. Per tant, quan tenim una producció pobra de progesterona, això pot inclinar el delicat equilibri de les nostres hormones sexuals, i el nostre cos ens ho fa saber.

La progesterona té una sèrie de funcions importants en l’organisme:

Dona suport a l’equilibri del fluid del cos per evitar que et sentis inflada, ajuda a mantenir el revestiment de l’úter en el seu lloc perquè no experimentis un excès de sagnat o massa llarg. Per no dir que té efectes anti-ansietat i antidepressius, pel que és una substància bastant poderosa que no volem que escassegi en el nostre cos.

Quan la progesterona és baixa, els signes i símptomes poden incloure:

Regles molt pesades, Sangrat dies previs a la regla
Inflor i retenció de líquids
PMS- especialment ansietat i irritabilitat
Respiración accelerada o el cor bat més ràpid
Cicles irregulars
No et ve la regla. Fase lutea més curta que significa: Cicle més curt, no hi ha prou progesterona per mantenir el revestiment de l’úter al seu lloc.
Un cicle més llarg, el que significa un major nombre de dies entre ovulacions.

Com el teu cos produeix progesterona

Durant els anys de menstruació, la progesterona es produeix basicament pels ovaris d’una manera cíclica, i a les glàndules suprarenals en menor mesura. El desencadenant de la producció de progesterona ovàrica és l’ovulació, de manera que si no ovules, no en produeixes. Una vegada que es produeix l’ovulació, es forma una glàndula temporal anomenada cos luteum a l’ovari d’on s’allibera l’òvul. El cos luteum produeix progesterona en aquest punt (després de l’ovulació) fins just abans de tenir la següent regla i aquesta fase del cicle s’anomena fase lutea.

Per facilitar la comprensión de tot plegat, la fase lutea és sovint descrita com la segona meitat del teu cicle. No obstant això, això no és tècnicament clavat per a cada dona, ja que depenent de la seva durada del cicle, les dues fases (la fase fol·licular i la fase lutea) poden no ser iguals a la meitat- les seves durades poden canviar. La fase luteal és idealment d’unes dues setmanes de durada i progesterona puja, és per això que si has de medir a través d’un análisis de sang els teus nivells de progesterona és millor fer-te’ls uns set dies abans de la regla (el dia 21 si el teu cicle té una durada de 28 dies).

Què interfereix en la gran producció de progesterona?

Ara ja has entes que l’ovulació regular és essencial perquè una dona produeixi suficient progesterona durant els seus anys de menstruació. Si no està ovulant o ovula amb poca freqüència, és increïblement important arribar a l’arrel del problema. Molt sovint, pot estar relacionat amb l’estrès o la preocupació crònica, un ritme frenètic de vida, un descans inadequat, no sentir-se «segur» (el que això signifiqui per cada persona) físicament o emocionalment, no menjar prou i / o fer exercici excessiu. Aquestes són algunes fonts d’estrès pel cos, el que fa augmentar la producció del cortisol i l’adrenalina. L’estrès crònic no només pot conduir a cicles anovulatoris que significa que no hi ha producció de progesterona ovàrica, sinó que també pot contribuir a escenaris on es produeix l’ovulació, però la quantitat produida de progesterona és insuficient.

L’estrès és un factor important que contribueix a tenir nivells baixos de progesterona i això afecta la teva fertilitat. Si teu cos està rebent el missatge de que està en perill, – que és quan produïm moltes hormones de l’estrès – l’últim que vol el nostre cos és que et quedis embarassada, ja que això podria significar que el nadó podria estar en risc. Per tant, el teu cos pensa que li està fent un favor mitjançant la reducció de la fertilitat en moments d’alt estrès. Els processos que no són essencials per a la nostra supervivència (com la funció reproductiva) no es prioritzen quan el cos està posant tots els seus recursos per mantenir-nos vius.

També hi ha etapes de la vida en què som més susceptibles a l’ovulació irregular i a la baixa progesterona, com la pubertat i la perimenopausa. Són fases de transició i és normal que l’ovulació sigui menys regular durant aquestes estacions de la nostra vida.

També hi ha etapes de la vida en què som més susceptibles a l’ovulació irregular i a la baixa progesterona, com la pubertat i la perimenopausa. Són fases de transició i és normal que l’ovulació sigui menys regular durant aquestes estacions de la nostra vida. Moltes dones experimenten símptomes no gaire agradables durant la perimenopausa, i és important saber que hi ha coses que pot fer per donar suport al seu cos i experimentar una transició més suau. Durant aquest temps, és encara més important tenir molta cura de vosaltres mateixes sorbretot en temes d’alimentació i l’estrès, ja que l’augment de cortisol pot portar tendencia a la preocupació, la pressa en el teu dia a dia i sentiments de no poder amb els problemes del teu dia a dia, el consum diari d’alcohol durant un període prolongat de temps, …. per tant una alimentació restrictiva o l’exercici excessiu – encara pot contribuir a cicles sense ovular, cicles irregulars i baixa progesterona durant aquesta etapa de la vida.

Dit això, l’ovulació irregular o la manca d’ovulació també poden tenir bloc per d’altres condicions els ovaris poliquística o problemes de tiroides. Si experimentes períodes irregulars inexplicables o si la teva regla ha desaparegut (i no estàs utilitzant un tipus d’anticoncepció hormonal que causa això), és important consultar amb el teu metge.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s